Hvorfor bruger man kød fra geder?
Gedekød er slow food:
Eksperterne beskriver gedekød som en mellemting mellem kalv og vildt. Vi gedeavlere mener naturligvis, at gedekød er uden sammenligning – det er en delikatesse i særklasse.
Man kan stort set anvende gedekød i alle de opskrifter, man i forvejen har på vildt, lam, okse og svinekød. Blot skal man huske, at fordi gedekødet er så magert og fint i strukturen, tilberedes det bedst ved lav temperatur over længere tid.
Produkter:
Gedekød er et nicheprodukt, der skal købes direkte hos producenten, gedeavleren.
Kød fra geder fås oftest som hele eller halve dyr. Mange avlere kan også levere udskæringer, lækkert røget kød, pålæg og pølsevarer.
En hel slagtet ged vejer 20 – 25 kg. Den er klar til, at man selv kan skære den ud eller bruge den til grill.
De fleste, der vil smage ged for første gang, deler en hel ged med en nabo eller en god bekendt.
Lidt om lækkert gedekød
Danskernes interesse for gedekød har været stigende de seneste år. Og kødet er hurtigt blevet mere og mere efterspurgt.
Gedekød spises i næsten hele verden, og mange danskere har stiftet bekendskab med gedekød i udlandet. Gedekød er rødt, finfibret kød og bliver ofte sammenlignet med kalvekød og vildt.
Kødet er ligeledes saftig, magert og meget mørt.
I de senere år har mange kokke og andre trendsettere smagt på gedekød og er i større grad begyndt at bruge det i køkkenet.
Geden har helt klart vist sig som en fortræffelig kødleverandør og er kendt som den bedste kødproducent blandt de små drøvtygger.
Gedekød bliver nogle gange fejlagtigt sammenlignet med fåre-/lammekød. Det ligner hverken på smag eller struktur.
Eksempelvis producerer får stoffet lanolin som er med til at imprægnere ulden. Specielt hvis fåret er fugtigt når det slagtes risikeres det at lanolinen sætter sig på kniven som dermed ”inficerer” kødet efter flåning.
Geder producerer ikke stoffet lanolin! Dermed er der ikke risiko for at gedekød smager af ”uld”.
Man kan anvende gedekød i næsten alle opskrifter som alternativ til svinekød, oksekød, lammekød eller vildt. Man skal bare huske, at gedekødets meget fine struktur gør, at det hurtigt bliver mørt. Og at kødet skal tilberedes ved forholdsvis lave temperaturer.
Og så er det utroligt sundt!
Gedekød har et lavt fedtindhold, 50-65 % lavere end oksekød tilberedt på samme måde, men indeholder samme mængde protein. Sammenlignes med lam eller kalv er fedtindholdet henholdsvis 42-59 % og 25 % lavere.
Mængden af mættet fedt er 40 % lavere end kylling uden skind, og ca. 1/10 af okse, gris eller lam.
Kolesterol-indholdet i gedekød er på samme niveau som gris, lam og okse. Den væsentligste kilde til menneskers indhold af kolesterol i blodet er mængden af mættet fedt og ikke kolesterolindholdet i fødevarerne. Derfor vil gedekødets lave indhold af mættet fedt reducere mængden af kolesterol i blodet i løbet af forholdsvis kort tid, og vil blandt andet være gavnlig i mod forhøjet blodtryk og generelt godt for den menneskelige sundhed.
Stegt kød (85 g) |
Kalorier |
Fedt |
Mættet fedt |
Protein |
Jern |
Ged |
122 |
2,58 g |
0,79 g |
23 g |
3,2 mg |
Okse |
245 |
16,00 g |
6,80 g |
23 g |
2,9 mg |
Svin |
310 |
24,00 g |
8,70 g |
21 g |
2,7 mg |
Lam |
235 |
16,00 g |
7,30 g |
22 g |
1,4 mg |
Kylling |
120 |
3,50 g |
1,10 g |
21 g |
1,5 mg |
Kilde: United States Department of Agriculture (1989)
Oversat af: Nordentoft Boergeder http://www.nordentoftboer.dk